Wat willen we bereiken in 2022 en verder?

Nieuw beleid

Motie 2 fte Toezicht en handhaving extra in 2021 en 2022 (structureel € 174.000, nadeel)

De extra fte toezicht en handhaving zijn meegenomen in het uitvoeringsprogramma. In de praktijk is gebleken dat deze capaciteit nodig is om een minimumniveau aan toezicht te kunnen blijven bieden, ook bij het risicogericht werken. Het voorstel voor een structurele invulling nemen we mee in de Kadernota 2023.

Ondermijning

'We voorkomen en bestrijden vormen van criminaliteit die ons gezag en het vertrouwen in de overheid ondermijnen'. Dat is het maatschappelijk effect wat we met de uitvoering van het Plan van Aanpak Ondermijning 2021-2024 (PvA) willen bereiken. We hebben daarbij het volgende motto:

  1. Voor ondermijning is in Dronten geen plaats;
  2. Strategische en programmatische aanpak is essentieel;
  3. Het Plan van Aanpak geeft richting.

In april 2021 stelde het college het Plan van Aanpak Ondermijning gemeente Dronten 2021-2024 vast. Met de vaststelling hiervan heeft het college richting gegeven en een strategische keuze gemaakt om de aanpak van ondermijning te borgen binnen de gemeente Dronten. Daarnaast heeft het college ingestemd met de Flevolandse Norm. Hiermee gaan de zes Flevolandse gemeenten en de provincie werken naar het harmoniseren en gelijktrekken van de aanpak en beleid. Deze aanpak bestaat uit 22 ambitiepunten.

2022 staat in het teken van het verder implementeren van de ambitiepunten uit de Flevolandse Norm. Dat houdt in dat er een start gemaakt wordt met de implementatie van een horeca exploitatievergunningenstelsel en dat de APV geactualiseerd wordt. In de APV worden de meest recente ondermijningsartikelen opgenomen. Ook wordt het Bibob-beleid in 2022 geactualiseerd en uitgebreid. Daarnaast blijven bewustwording, weerbaarheid en integriteit prioriteiten waaraan we onverminderd aandacht geven. Niet alleen aan de hand van communicatie, maar ook door trainingen.

De gemeente zal doorlopend blijven werken aan casuïstiek na meldingen van ondermijning in samenspraak met de diverse veiligheidspartners waaronder het RIEC. Er wordt constant geïnvesteerd in de integrale aanpak binnen de deuren van de gemeentehuis, maar ook daarbuiten. Ook is de aanpak van ondermijning in 2022 weer onderdeel van het handhavingsproject VIBE.

Ondermijning is door u als prioriteit gesteld in het vastgestelde Integraal Veiligheidsbeleid 2020-2023 (IVB). Wanneer u structureel uitvoering wilt geven aan de beleidsdoelen van het PvA zal dit pakket extra beslag leggen op structurele begrotingsruimte. Daarmee is de opgave voor beleidswijzigingen met € 136.000 structureel vergroot.

Deze pagina is gebouwd op 11/30/2021 11:58:27 met de export van 11/30/2021 11:43:42