Organisatieontwikkeling
Een goede bedrijfsvoering is noodzakelijk voor het realiseren van de doelstellingen, ambities en wettelijke taken van de gemeente. Een goede bedrijfsvoering is daarmee de basis van waaruit wordt gewerkt.
De afgelopen jaren heeft de organisatieontwikkeling ‘Dronten op koers’ in het teken gestaan van een organisatiewijziging met een vernieuwde hoofdstructuur en is een ontwikkelagenda vastgesteld. Het in 2020 gehouden medewerkers onderzoek laat zien dat Dronten op Koers staat. De 4 V’s, op basis waarvan onze organisatiefilosofie is gemaakt, zijn in het DNA van de medewerkers opgenomen. Wie in Dronten werkt, weet dat Vakmanschap, Vernieuwingskracht, Vertrouwen en Verbinding kernwaarden zijn van waaruit gewerkt wordt in Dronten. Met DoK ‘22 geven we invulling aan de verdere ontwikkeling die we willen doormaken, waar we focus op willen leggen. We willen een lerende, wendbare organisatie zijn. Werken vanuit de bedoeling, integraal samenwerken en het verder versterken van eigenaarschap bij alle medewerkers, zijn belangrijke pijlers.
Human Resources Management (HRM): Hybride werken
De organisatie heeft door COVID-19 in korte tijd veel stappen gezet in flexibiliteit, plaats- en tijdonafhankelijk werken, verbinding en vernieuwing. In Dronten is dit gebeurd onder de noemer ‘activiteitgericht werken’. Dit wordt in het algemeen ook wel het hybride werken genoemd. Het nieuwe gemeentehuis is zodanig ingericht dat het klaar is om het hybride werken te faciliteren. Dit betekent in de praktijk dat het nieuwe gemeentehuis de context biedt om hybride te werken. De resultaten en ervaringen die opgedaan worden en zijn, worden meegenomen in het Huis van de gemeente Dronten. Van hieruit kan de organisatie zich verder ontwikkelen c.q. bekwamen in het hybride werken. Uiteraard volgt de organisatie de lijn van de (rijks)overheid en zal ten allen tijde naar de maatstaven van het RIVM werken.
De gemeente Dronten is een lerende organisatie, die zich blijft ontwikkelen voor een continue verbetering van de dienstverlening aan de samenleving van de gemeente Dronten. De Dronten Academie is destijds opgezet met als doel het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. De afgelopen jaren is de Dronten academie succesvol neergezet in de organisatie en worden nagenoeg alle trainingen, opleidingen en ontwikkeltrajecten via de Dronten Academie georganiseerd. Voor het komend jaar ligt er voor de Dronten Academie de uitdaging om mee te ontwikkelen met het hybride werken. Dit betekent dat er een bewuste mix en keuzes gemaakt moeten worden tussen het online en ‘live’ organiseren van trainingen, opleidingen en ontwikkeltrajecten. We hechten er belang aan te sluiten bij didactische vernieuwingen.
Formatie 2022
In 2022 vindt er structureel een verhoging plaats van de personeelskosten van € 320.311 in verband met mutaties van personeelsleden en de periodieke verhogingen welke jaarlijks plaatsvinden. Het aantal structurele formatieplaatsen is licht gedaald doordat enkele voormalig personeels-/collegeleden niet meer hoeven te worden betaald.
De cao-gemeenten liep tot 2021. Sinds 2020 lopen onderhandelingen, maar is het nog niet gekomen tot vaststelling van een nieuwe cao voor gemeenten. De onderhandelingen worden door de organisatie op de voet gevolgd en geïmplementeerd zodra deze vastgesteld is. Bij het opstellen van de begroting is rekening gehouden met een verwachte cao-stijging.
Rechtmatigheid
Jaarlijks legt het college verantwoording af aan de raad over de rechtmatigheid en getrouwheid van de jaarrekening. In het verbijzonderde interne controleplan wordt aangegeven op welke wijze het college invulling aan de toetsing geeft.
In het 4e kwartaal 2021 wordt door de coördinator interne controle een intern controleplan 2022 opgesteld. Daarin worden de aanbevelingen van de accountant naar aanleiding van de jaarrekeningcontrole 2020 en de interim controle 2021 meegenomen.
Door een aankomende wetswijziging dient vanaf boekjaar 2022 het college zelf - middels een rechtmatigheidsverantwoording – verantwoording af te leggen over de rechtmatigheid van de jaarrekening. Daarbij zal de rechtmatigheidsverklaring van de accountant komen te vervallen. Om een rechtmatigheidsverantwoording te kunnen afgeven moet de procesbeheersing goed op orde zijn en moet met behulp van interne controle richting het college aangetoond kunnen worden dat de getrouwheid en rechtmatigheid op orde is.
Financieel beleid
Het financieel beleid is gericht op een gezonde financiële positie voor onze gemeente en transparantie in het financieel handelen. Uitgangspunten voor het financiële beleid zijn het bereiken van een structureel sluitende meerjarenbegroting en te werken volgende wettelijke externe regels o.a. gemeentewet en Besluit Begroting en Verantwoording (BBV).
Ook de interne regels, bijvoorbeeld de financiële verordening van de gemeente Dronten dienen te zorgen voor transparantie en duidelijkheid voor de raad, college en organisatie.
Het financiële beeld is sterk aan verandering onderhevig. Een meerjarig sluitende begroting is geen vanzelfsprekendheid. Via het project Zero Based Begroten is de begroting opnieuw opgebouwd, waarbij het kader is een structureel sluitende begroting.
Concerncontrol
In 2019 is er een visie op concerncontrol vastgesteld waarbij de focus van reactief control naar proactief control is verlegd. In 2022 blijft concerncontrol zich naast de advisering in strategische projecten en het project Zero Based Begroten, richten op het risicoleiderschap in de organisatie. Concerncontrol is systeemverantwoordelijk en richt zich op de beoordeling van en de advisering over de interne beheersing en kwaliteitsverbetering van de organisatie.
Vaste onderdelen van concerncontrol zijn advisering op Planning&Control, rechtmatigheid en risicomanagement en advisering aan de directie op de totale bedrijfsvoering van de organisatie.
Digitale dienstverlening
Met de implementatie van de nieuwe website, www.dronten.nl is een sprong voorwaarts gemaakt met de digitale informatievoorziening en dienstverlening. Dit krijgt de komende jaren verder vorm. De achterliggende systemen zijn toekomstbestendig waar het gaat om verdere uitbouw van de digitale dienstverlening.