Wat willen we bereiken in 2022 en verder?

Autonome ontwikkelingen

Pakket F Integraal veiligheidsbeleid en openbare orde

Rangorde

Pakket

Intensiever kwaliteitsniveau

Gelijkwaardig kwaliteitsniveau

Minder intensief kwaliteitsniveau

4

F

0

25

0

Inhoud

Dit programma bestaat uit actiepunten uit het Integraal Veiligheidsbeleid (speerpunten IVB 2020-2023), werkzaamheden in het kader van het toezien op en handhaven van de openbare orde en veiligheid en de dierenbescherming. Kortom, activiteiten die toezien op preventie en het handhaven van veiligheidsaspecten in de publieke ruimte of persoonlijke levenssfeer van mens en dier.
Voor toezicht en handhaving geven we uitvoering aan het Uitvoeringsprogramma VTH (bijvoorbeeld door het inzetten van BOA’s en toezichthouders), toepassing en verdere uitrol van de Wet Bibob en de (bestuurlijke) aanpak in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, controle op de naleving van verleende vergunningen bijvoorbeeld bij de evenementen en de Drank- en Horecawet (DHW) en het uitvoeren van integrale handhavingscontroles zoals het voormalige Bliksem (nu: VIBE).

Ontwikkelingen

Binnen veiligheid zien we een verharding op veel gebieden. Zo wordt de georganiseerde criminaliteit steeds gewelddadiger, onvoorspelbaarder en ongrijpbaarder, maar ook zichtbaarder in de openbare ruimte.
Daarnaast zien we door recente ontwikkelingen dat polarisatie toeneemt. Op het gebied van de evenementen en met name de grote C-evenementen, maar ook de horeca is het nog onduidelijk wat de COVID-19-beperkingen voor gevolgen hebben. Onderliggende regelgeving (zowel landelijk als regionaal) zal onder een vergrootglas komen te liggen. Als de beperkingen worden opgeheven voorzien we een explosieve toename van het aantal aanvragen voor evenementen. We zien veel creativiteit bij ondernemers om hun bedrijfsvoering op een andere wijze vorm te geven. We zien dit bijvoorbeeld terug in vergunningsaanvragen voor evenementen in gewijzigde vorm. Dit vraagt (ook voor de horeca) om flexibele, maar vooral scherpe controles.

Beleidsdoelen

  1. Integraal veiligheidsbeleid en openbare orde: We voorkomen en bestrijden vormen van criminaliteit die ons gezag en het vertrouwen in de overheid ondermijnen;
  2. Wij gaan voor een optimale verbinding tussen veiligheid en zorg;
  3. We minimaliseren risico's  ten aanzien van de openbare orde om een goed verloop van evenementen te waarborgen;
  4. We verbeteren de veiligheidsbeleving op wijkniveau;
  5. We creëren als drie gemeenten (Dronten, Noordoostpolder en Urk) en de politie meer kennis van en beter zicht op de aard en omvang van cybercriminaliteit;
  6. Voldoen aan de wettelijke eisen die gemeente Dronten stelt aan vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht;
  7. De uitvoering van de taken op het gebied van Vergunningen, toezicht en Handhaving vindt, zoveel mogelijk, integraal en gebiedsgericht plaats;
  8. Voor ondermijning is in Dronten geen plaats;
  9. Strategische en programmatische aanpak is essentieel;
  10. Het Plan van Aanpak geeft richting.

Welke activiteiten gaan we specifiek oppakken in 2022?

Nieuwe opzet Keurmerk Veilig Ondernemen;

Voor de huidige keurmerken (buitengebied, winkelcentrum Suydersee en bedrijventerrein Dronten Poort) vindt onderzoek plaats om een verdergaande regionale samenwerking aan te gaan en vanuit de gemeente / team Veiligheid, ondermijning hierbij nog nauwer te betrekken. Ook wordt ingezet op vergroting van de slagkracht door de opzet van de keurmerken te veranderen, zodat nog praktijkgerichter wordt gewerkt.     

Zorg en Veiligheid

We zien in de loop van 2021 een toename van overlast situaties in de gemeente. Deze overlast is veelal toe te schrijven aan jongeren. Deskundigen geven aan dat dit effecten zijn van de COVID-19-crisis bij de jeugd. In het hele land is deze COVID-19-moeheid bij de jeugd te zien en ontaardt dit soms in (ernstige) overlastsituaties. Daarom is binnen de PGA/JIT aanpak behoefte aan contextgerelateerde informatie. Hiervoor wordt onderzoek gedaan naar een regionaal monitoringssysteem waarbij contextinformatie kan worden uitgewisseld met politie en OM. Hiertoe is in 2021 door de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland de regionale werkgroep contextinformatie opgezet waaraan de regisseur Zorg en Veiligheid deelneemt.

Daarnaast wordt de samenwerking met de VO-scholen geïntensiveerd en wordt gekeken hoe de jongerenwerkers nog meer in positie kunnen worden gebracht. Hierin wordt ook aandacht gegeven aan polarisatie en radicalisering. Ook is er aandacht voor een actualisatie van de gemeentebrede kennis op dit gebied door het geven van opleidingen en trainingen voor het tegengaan van polarisatie en extremisme.

Voor het thema mensenhandel is vanuit centrumgemeente Almere een districtelijke werkgroep opgezet die bezig is met het in kaart brengen van de mate van mensenhandel/illegale prostitutie binnen Flevoland en de zes afzonderlijke gemeenten. In 2022 wordt toegewerkt naar een integraal plan van aanpak voor alle Flevolandse gemeenten. De regisseur Zorg en Veiligheid neemt hieraan namens de gemeente Dronten deel.

Cyberveiligheid

In het Integraal Veiligheidsbeleid 2020-2023 is Cyberveiligheid als prioriteit benoemd. In het Programma Digitale Veiligheid 2020-2022 van Bureau RVS wordt gesproken over de game Hackshield dat zich richt op kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar oud. De gemeente Dronten neemt vanaf 2021 deel en hier gaan we in 2022 mee door. Na het schooljaar bekijken we de resultaten. Als het nodig is, verstevigen we dan de deelname. Ook werken we hierin nauw samen met de twee andere gemeenten binnen DUN. Het doel van Hackshield is het creëren van een volledig cyberveilige generatie die zorgeloos over het web kan navigeren en de oudere generaties hierin kan bijstaan. Het betreft een integraal project waarin naast veiligheid en jeugdbeleid ook het onderwijs, de jeugdboa's, jeugdagent en jongerenwerkers zijn aangesloten.

Evenementen

In 2022 staan de invoering van het systeemgericht toezicht, de actualisatie van het evenementenbeleid en de realisatie van uniforme bebording naar de calamiteiteningangen van Walibi Holland op de planning. Voor de actualisatie van het evenementenbeleid zoeken we aansluiting bij het (nog vast te stellen) beleid voor duurzaamheid en biodiversiteit.

Deze pagina is gebouwd op 11/30/2021 11:58:27 met de export van 11/30/2021 11:43:42