Wat willen we bereiken in 2022 en verder?

Autonome ontwikkelingen

Pakket K Openbaar groen

Rangorde

Pakket

Intensiever kwaliteitsniveau

Gelijkwaardig kwaliteitsniveau

Minder intensief kwaliteitsniveau

9

K

2

25

0

Inhoud

Het pakket openbaar groen bestaat uit het beheer en onderhoud van de groene openbare ruimte. Het gaat daarbij vooral om bomen, beplantingen, gazons, bermen en watergangen. Met deze werkzaamheden worden de kapitaalgoederen onderhouden en werken we aan een gezond en vitaal leef- en woonklimaat en (be)leefbaar groen in de woonkernen.
Ook het stimuleren en faciliteren van inwonersparticipatie in de openbare ruimte (Samen Actief) en de verhuur van volkstuinen maken onderdeel uit van dit pakket.
Met deze werkzaamheden investeren we in een gezond en vitaal leef- en woonklimaat.

Ontwikkelingen

Dronten groeit nog steeds en als gevolg daarvan neemt het te beheren areaal openbare ruimte toe en daardoor nemen ook de onderhoudslasten toe.
De klimaatverandering heeft grote gevolgen (bijvoorbeeld hitte, droogte, meer neerslag). Bij het beperken van de schade die hierdoor ontstaat, spelen inrichting en beheer van de groene openbare ruimte een belangrijke rol. Ook zullen door de klimaatveranderingen ziekten, plagen en invasieve exoten vaker voorkomen (bijvoorbeeld eikenprocessierups).
Biodiversiteit en ecosystemen zijn het fundament van onze economie, landbouw, gezondheid en leefomgeving. De biodiversiteit neemt sterk af en moet worden hersteld. Dit heeft in de toekomst effect op de inrichting en beheer van de openbare ruimte.
Participatie wordt op alle lagen in de organisatie en de samenleving steeds belangrijker. Er ontstaan meer en meer initiatieven vanuit de leefwereld van onze inwoners. Dergelijke initiatieven raken het fysieke en ook het sociale domein. Integrale benadering en aanpak is vereist en moet binnen dit pakket ingevlochten worden met de vele uitdagingen waar de openbare ruimte voor staat.
De komende jaren is er een doorontwikkeling van de Participatiewet en de WSW. Plaatsing van mensen in de gemeentelijke organisatie is daarbij nadrukkelijk aan de orde.

Beleidsdoelen

  1. We versterken de groenzones binnen de kernen;
  2. We vergroten de biodiversiteit;
  3. We maken het buitengebied landschappelijker toegankelijker en daarmee beter beleefbaar en aantrekkelijker;
  4. We werken aan een openbare ruimte die schoon, heel en veilig is en toegankelijk voor iedereen;
  5. We hebben een proactieve houding over bewonersinitiatieven, zodat mensen voor elkaar en hun leefomgeving (kunnen gaan) zorgen;
  6. We willen inwoners uitnodigen tot participatie en bewonersinitiatieven omarmen en waar mogelijk faciliteren;
  7. Ontwikkelen van nieuwe vormen van samenwerking en communicatie met wijkgerelateerde professionals en bewoners.

Welke activiteiten gaan we specifiek oppakken in 2022?

Vanuit de visie en het actieplan Biodiversiteit zetten we in 2022 diverse communicatieacties uit. Ook organiseren we activiteiten om invulling te geven aan onderstaande vier doelen die benoemd zijn in de visie:

  • Natuur dichter bij mensen brengen;
  • Natuurinclusief werken is de norm;
  • Vitale ecologische structuur;
  • De groene ruimte is gevarieerd.
Deze pagina is gebouwd op 11/30/2021 11:58:27 met de export van 11/30/2021 11:43:42