Paragrafen

Paragraaf geluk

Algemeen

De omschrijving van geluk (of gelukkig zijn) kan op vele wijzen worden uitgelegd. De een ervaart het als emotie de ander als wetenschap. De ruimste betekenis van het woord is ‘kwaliteit van leven’. Een meer beperkte betekenis is ‘levensvoldoening’. In de gelukswetenschap wordt over het algemeen de laatste betekenis gebruikt en wordt geluk vaak gedefinieerd als voldoening met het leven als geheel. Volgens deze definitie gaat geluk dus over hoe een persoon zijn of haar leven als geheel beoordeelt en is geluk iets waarvan mensen zich expliciet bewust zijn.

Inwoners nemen in steeds hogere mate verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving en voor het welzijn van elkaar. De Burgerpeiling geeft inzicht in de randvoorwaarden voor inwonersparticipatie, de verschijningsvormen van maatschappelijke participatie en de behoeften in de samenwerkingsrelatie met de gemeente. Voor gemeente Dronten is nu nog te weinig aan data bekend om een benchmark te maken, maar voor de regio (regiogemeenten: Almere, Dronten, Emmeloord, Lelystad, NO Polder, Urk en Zeewolde) is wel wat data bekend.

De gemeente Dronten is in 2019 gestart met een andere manier van werken. We richten steeds beter onze blik naar buiten en werken aan de goede verbinding met onze inwoners, ondernemers en verenigingen. Ons beleid wordt op deze manier afgestemd op wat zij van ons verwachten en werkt de gemeente zo veel mogelijk aan de juiste zaken die bijdragen aan het geluk van onze inwoners. Deels doen we dit via het platform dronten.ikpraatmee.nl , maar bijvoorbeeld ook door bedrijfsbezoeken werken we aan de verbinding met onze samenleving. Daarom blijven we ons afvragen: in hoeverre draagt ons werk bij aan de behoeften van de samenleving? En hoe kunnen we dit verbeteren?

Lokaal sturen op geluk helpt ons om een goede overheid te zijn en daarmee een positieve invloed te hebben op het leven van inwoners. We willen ons blijvend blijven verbeteren. Daarom blijven we ons afvragen: in hoeverre draagt ons werk bij aan deze effecten? En hoe kunnen we dit verbeteren?
De Erasmus Universiteit deed onderzoek en wees twaalf factoren aan die bijdragen aan geluk. Die twaalf factoren zijn:

  1. Toename zinvol werk;
  2. Verbeteren betekenisvol contact/verminderen eenzaamheid;
  3. Faciliteren deelname maatschappelijk leven;
  4. Versterken verbondenheid in de buurt;
  5. Verbeteren sociaal vangnet;
  6. Verhogen vertrouwen in de gemeente;
  7. Versterken trots op woonplaats;
  8. Verbeteren tevredenheid met relaties;
  9. Aanleggen/verbeteren/faciliteren sportvoorzieningen;
  10. Verhogen kwaliteit openbare ruimte;
  11. Faciliteren buurtgericht samenwerken;
  12. Verbeteren relatie inwoner-gemeente.
Deze pagina is gebouwd op 11/30/2021 11:58:27 met de export van 11/30/2021 11:43:42