Wat willen we bereiken in 2022 en verder?

Autonome ontwikkelingen

Pakket M3 Arbeidsparticipatie en minima ondersteunende regelingen

Rangorde

Pakket

Intensiever kwaliteitsniveau

Gelijkwaardig kwaliteitsniveau

Minder intensief kwaliteitsniveau

7

M

11

9

7

Inhoud

De opgave waar we in dit thema voor staan is het mogelijk maken dat iedereen meedoet aan de maatschappij. Dit kan via een betaalde werkplek, vrijwilligerswerk of op een andere voor onze inwoners zinvolle wijze. Want door mee te doen kunnen inwoners meer doen met en binnen eigen mogelijkheden.
We willen deze groep mensen blijvend kansen bieden op een werkplek die bij hun past. Het realiseren daarvan is vanuit sociaal-maatschappelijk oogpunt van groot belang, omdat het bevordert dat mensen in hun eigen levensonderhoud voorzien en zoveel mogelijk op eigen kracht deelnemen aan de samenleving.
Een ander onderdeel van dit themaplan is dat wij inwoners (financieel) willen ondersteunen die (tijdelijk) niet financieel zelfredzaam zijn. Met het doel dat zij weer grip krijgen op hun situatie, volwaardig kunnen meedoen aan de samenleving en uiteindelijk weer zelfredzaam worden. Dit raakt meer het themaplan zelfredzaamheid en eigen mogelijkheden.

Ontwikkelingen

  • Uitvoeringsplan SUWI 2021:
    Het Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF) is een actiegericht samenwerkingsverband van werknemers- en werkgeversorganisaties, ROC, VSO en Praktijkonderwijs, UWV en gemeenten in de arbeidsmarktregio Flevoland, inclusief Zeewolde.

Onder de noemer ‘Flevoland Werkt!’ wordt vanuit gemeenschappelijke vertrekpunten en een gedeeld gevoel van urgentie een strategische agenda met heldere doelen uitgevoerd om een brede bijdrage te leveren aan de realisatie van de inclusieve arbeidsmarkt in Flevoland. Een arbeidsmarkt waarin iedereen naar vermogen onbeperkt mee kan doen en niemand aan de kant staat.
Het gezamenlijke doel is om de samenwerking tussen gemeenten en UWV te vergroten en om vraag (vacatures) en aanbod (werkzoekenden) in de arbeidsmarktregio beter te matchen. Dat maakt de uitstroom van inwoners in de uitkering naar werk duurzamer. Een uniform aanbod van de in te zetten diensten en instrumenten geeft meer duidelijkheid voor de werkgevers in de regio. Ook krijgt de (mis-)match tussen vraag van de werkgevers en het aanbod van werkzoekenden en de daarbij in te zetten scholingsmogelijkheden in de arbeidsmarktregio meer aandacht;

  • Harmonisatie regelingen en instrumenten vanuit de regio Flevoland, dit gekoppeld aan de economische regio Zwolle:

De afdelingen economie, onderwijs en re-integratie trekken samen op om de regelingen in kaart te brengen en te zoeken naar overlap om zo de inwoner de best passende oplossing te kunnen bieden;

  • Regioplan laaggeletterdheid:

De samenwerking met het voorveld en de coalitiepartijen en hun doorverwijsfunctie is daarin ook zeker belangrijk;

  • Plan van aanpak jeugdwerkloosheid voor jongeren tot 27 jaar vanuit RWF (regio Flevoland). Dit is een samenwerking tussen de scholen (MBO/VSO/PRO), UWV en gemeenten;
  • Pilot 16-27 jaar:

In de leeftijdsgroep jeugdigen en jongvolwassenen van 16 tot 27 jaar is een kleine groep die heeft te kampen heeft met een combinatie van één of meer van de volgende factoren: somberheid, een ongezonde leefstijl, problemen in de wijk, behoefte aan een maatje, problemen met scholing en/of werk en psychiatrische problemen.  De pilot heeft als doel deze jongeren beter op weg te helpen.

Beleidsdoelen

  1. Meer inwoners met een uitkering op grond van de Participatiewet hebben betaald werk of doen op een andere wijze mee in de samenleving naar vermogen;
  2. Meer jongeren die een uitkering op grond van de Participatiewet ontvangen, stromen uit naar school naar het maximaal mogelijke niveau, mits zij leerbaar zijn (afstemming met opgroeien en opvoeden);
  3. Meer huishoudens met een minimuminkomen zijn in beeld en maken gebruik van voorzieningen (voor meer info zie format pakket N zelfredzaamheid en eigen mogelijkheden);
  4. Statushouders zijn in toenemende mate geïntegreerd  (voor meer info zie format pakket M4 Participatie (statushouders).

Welke activiteiten gaan we specifiek oppakken in 2022?Wetsvoorstel Breed Offensief

Dit wetsvoorstel is erop gericht om verbeteringen aan te brengen in het bieden van ondersteuning die aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van de mensen om wie het gaat en het voor werkgevers eenvoudiger te maken om deze mensen in dienst te nemen en te houden. Doel is de arbeidsmarktkansen van deze mensen daarmee te vergroten.

Men streeft er naar om de wet op 1 januari 2022 in te laten gaan. Hiervoor is wel nodig dat het wetsvoorstel uiterlijk 1 oktober 2021 in het Staatsblad staat, om zo gemeenten voldoende voorbereidingstijd te geven. Wanneer dit niet haalbaar of wenselijk is, zal de inwerkingtreding nog verder opschuiven.

Deze pagina is gebouwd op 11/30/2021 11:58:27 met de export van 11/30/2021 11:43:42