Pakket P Opgroeien en Opvoeden
Rangorde | Pakket | Intensiever kwaliteitsniveau | Gelijkwaardig kwaliteitsniveau | Minder intensief kwaliteitsniveau |
---|---|---|---|---|
2 | P | 12 | 8 | 7 |
Inhoud
Op basis van de huidige programmastructuur is een achttal taken (Toezicht en handhaving kinderopvang, Kinderdagverblijf Buitengoed, Toegang Werkwijze en Preventie Jeugd, Centrum voor Jeugd en Gezin, Ondersteuning Jeugd (PGB), Ondersteuning Jeugd (ZIN), Hulp Jeugd en Hulp in het kader van Veiligheid) onderdeel van pakket P in programma 6. De overige taken uit pakket P staan in programma 4. Inhoudelijk verwijzen wij u daarom graag door naar programma 4.
Welke activiteiten gaan we specifiek oppakken in 2022?
Ontwikkelingen jeugdhulp (Toegang, Werkwijze en Preventie, Ondersteuning Jeugd, Hulp Jeugd, Hulp in het kader van Veiligheid)
Naast de uitvoering van het themaplan Opgroeien en Opvoeden zijn in 2021 veel nieuwe ontwikkelingen geweest door de landelijke inhoudelijke en financiële problematiek rondom de uitvoering van de jeugdhulp. Alle gemeenten hebben voor het jaar 2021 incidentele middelen ontvangen voor de aanpak van de acute problematiek. Op dit moment onderzoeken wij hoe wij deze middelen het beste kunnen inzetten. Hiervoor wordt een bestedingsplan voor de jaren 2022 tot 2025 opgesteld. Bij de budgetoverhevelingen 2021 wordt een voorstel tot overheveling en spreiding naar 2022 e.v. gedaan op basis van het bestedingsplan.
De incidentele middelen voor 2022 zijn toegevoegd aan de algemene middelen.
Eind 2021 is de landelijke Hervormingsagenda opgesteld waarin maatregelen zijn opgenomen die gemeenten moeten doorvoeren om op termijn te komen tot een structureel houdbaar jeugdstelsel. Het nieuwe kabinet besluit in 2022 over de structurele middelen voor jeugdhulp. In 2022 maken wij een vertaling wat de Hervormingsagenda betekent voor Dronten.
In 2022 volgt een nieuwe aanbesteding voor de lokale vormen van jeugdhulp.
In de regio zetten wij in op de uitvoering van de regiovisie "Samen en dichtbij". De regio bereidt in 2022 de regionale inkoop voor de periode 2023 en verder voor. Ook regionaal liggen extra opdrachten voor de verbetering van de sturing op en kwaliteit van de jeugdhulp en voor de vereenvoudiging van de jeugdbeschermingsketen.
Hulp in het kader van Veiligheid (jeugdbescherming)
In maart 2021 hebben de minister van rechtsbescherming en de staatssecretaris van VWS het Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit scenario moet leiden tot een meer eenvoudige en effectieve uitvoeringsstructuur voor de jeugdbescherming. Het toekomstscenario noemt een periode van 5 tot 10 jaar dat nodig is voor het veranderproces. Gelijktijdig met de ontwikkeling van dit scenario hebben de Flevolandse gemeenten in afstemming met de partners uit de jeugdbeschermingsketen (Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis Flevoland en SAVE) een advies opgesteld voor verbetering van de uitvoeringsstructuur van de jeugdbescherming in Flevoland binnen de kaders van het landelijke scenario. Een belangrijke wijziging binnen de uitvoeringsstructuur is dat de drie genoemde jeugdbeschermingspartners niet meer als afzonderlijke schakels in een keten werken maar samen in een nog op te richten regionaal veiligheidsteam.
Onderdeel van het regionale advies, dat de regio in april heeft vastgesteld, is dat in een aantal gemeenten in pilots gewerkt gaat worden met de nieuwe uitvoeringsstructuur. We zitten nu in de fase waarin besproken wordt welke gemeente kan en wil meedoen aan een pilot en wat nodig is (voor gemeenten en partners) om te kunnen starten. De verwachting is dat de pilots in 2022 zullen starten. Financiële middelen worden indien mogelijk aangevraagd bij het landelijke traject. Als dit onvoldoende dekking biedt, zal dit vanuit de verschillende gemeenten bijgedragen moeten worden.